Google Core Web Vitals – Новите ранкинг показатели

Преди няколко седмици Google анонсира Web Vitals – нов набор от показатели за измерване на скоростта и потребителската удволетвореност на интернет страиците. Как може да повлияе това на вашия сайт.
web vitals

През 2010 година Google обяви, че ще взима под внимание скоростта на зареждане на сайта, когато определя неговия ранг. През 2018 година Google дабави, че един от основните показатели при мобилните резултати, ще бъде скоростта на сайта. През май тази година Google анонсира, че ще актуализира правилата чрез добавянето на нови показатели като основни ranking factors.

В един идеален свят, когато кликнете на някой линк в Google резултатите, страницата би трябвало да се появи моментално. Засега обаче това си остава мечта. През годините интернет страниците увеличиха обема си и започнаха все повече да използват JavaScript. Това доведе до още по-трудното им зареждане, особено на мобилни устройства.

Огромна част (90%) от SEO оптимизаторите се съсредоточават единствено върху OnPage оптимизацията и оптимизация по ключови думи. Дългото чакане на зареждане на страницата или бавното появяване на елементи в нея води до лошо потребителско изживяване.

Според Google “доброто потребителско изживяване на страницата дава възможност на хората да се ориентират по-добре и да бъдат по-привлечени от нея. От друга страна лошото потребителско изживяване пречи на хората да намират важната за тях инфомрация“.

 

Какво е Google Web Vitals?

В началото на май тази година, Google представи Web Vitals – задълбочен набор от показатели, които може да помогнат на всеки да определи къде и как да подобри потребителското изживяване на неговия сайт. Всеки от тях има подмножество от показатели, върху които собствениците на сайтове трябва да се съсредоточат – това са така наречените Core Web Vitals. Според Google „Core Web Vitals са набор от реално ориентирани към потребителите показатели, които количествено определят ключовите аспекти на потребителското изживяване“. Всеки показател на Core Web Vitals показва отделно парче от пъзела на потребителското изживяване и помага, както на Google, така и собствениците да преценяват нивото на потребителското изживяване на всяка страница от сайта си.

С времето Core Web Vitals ще увеличава все повече набора от показатели. През 2020 Google фокусира вниманието върху три основни фактора:

  • скорост на зареждане;
  • интерактивност;
  • визуална стабилност.

Всеки от тях има свои показатели:

  • LCP – Largest Contentful Paint: показва за колко време се зарежда най-големият елемент на страницата.
  • FID – First Input Delay: показва времето, което е необходими на браузъра да отговори на първата интерация на потребителя (натискане на бутон например).
  • CLS – Cumulative Layout Shift: този нов показател показва каква част от екрана е засегнат от движението на елементите. Тук Google дава добър пример за лошо потребителско изживяване с нежеланите банери и popus.

web-core-vitals-2020

Графиката показва, че новите показатели не само наблюдават колко бързо се зарежда страницата, но и колко бързо елементите в нея са видими и функционални за употреба. Най-иновативният от тези показатели е CLS. Той не е обвързан със скоростта на зареждане, а с предотвратяването на натискане на грешен бутон например. Това може да се случи, ако рекламният ви банер се зарежда в последния момент.

Тези нови показатели за определяне на ранга на вашата страница не заменят досега съществувашите, напротив, прибавят се към тях. Така че добрият копирайтинг и добрият функционален дизайн на сайта, си остават също толкова важни за страницата. За да не загубите добрите си позиции в Google резултатите или за да спечелите още по-добри, вече трябва да обръщате внимание на скоростта на зарежда на всяка страница.

 

Как да проверите Web Vitals показателите?

Накратко ще представим три основни инструмента, с чиято помощ можете да проверите Вашите Core Web Vitals показатели.

PageSpeed Insights тук можете да проверите скороста на зареждане на дадена страница, заедно с вече наличните LCP, FID и CLS показателите. Също така ще откриете точни насоки за допълнителни подобрения на съответните страници.

Google Search Console – наред с всички показатели за сайта, тук вече можете да намерите и новите Web Vitals, в случай че отчетът все още е празен, сайтът е нов или Google не е събрал достатъчно данни за него. За наше учудване Google Search Console е твърде подценяван или напълно непознат инструмент от собствениците на интернет сайтове.

Chrome Web Vitals extension – приставката за Chrome дава възможност да проверите тези три показателя на текущата страница. Можете да ги следите, както в реално време, така и в процеса на разработване на конкретната страница.

 

Какво следва?

Разбира се това не е първата, нито последната стъпка, която Google предприема в тази посока. Просто вече трябва да знаем, че скороста на зареждане е от основно значение за търсачката и е важно да работим върху този фактор. Подобряването на разгледаните показатели изисква техническа работа по сайта. Понякога е въпрос само на оптимизация на изображенията, а понякога се налага смяна на цели модули и плъгини, тъй като някои от тях забавят драстично зареждането на страниците. Едно е сигурно – всяко подобрение в скороста на зареждане може да ви осигури силно предимство пред конкурентите. Ако имате проблем с Вашия сайт или забелязвате, че изоставате в резултатите от търсенето, ние сме насреща.

 

коментирай